Forsiden

9. mars 2010

Hvordan velge den rette hundesporten for akkurat deg?

Her følger en oversikt over de hundesporter som er mest vanlig å drive med. Hvis du ikke greier å finne ut hvilken av disse hundesportene som passer for deg, så skal du virkelig tenke etter om det er noe vits i å skaffe seg hund i det hele tatt.

Utstilling
Hvor vidt utstilling kan kalles en sport er en annen diskusjon. Det er i hvert fall den aktiviteten som er den største verden over. Hvorfor? Fordi den krever minst fra både eier og hund. I denne grenen er det lov å være skikkelig lat. Har man penger og tid nok så er dette tingen for den som bare har lyst til å eie en hund og ikke noe mer. Gode resultater skyldes en pen hund, en god handler som kan vise frem hunden riktig og en eller flere personer som kan børste, gre og stelle hunden slik at den har den rette looken når den entrer ringen. Eier kan selv lene seg tilbake å la andre gjøre jobben. Og vinner ikke hunden så er det fult lov å skylde på dommeren, handleren eller de som ga hunden den siste touchen før den entret ringen. Uansett så er det ikke din feil at hunden din ikke vant.

Kjennetegn
Mor inn først med hundene, far kommer heseblesende etter med familiens lille landsby på hjul. Denne landsbyen inneholder bur og grinder i alle varianter, fluktstoler a la godstol og mer hårpleie produkter enn det finns hos en gjennomsnitts frisør salong.

Sporclip_image002
Dette er sporten for den sanne individualist. Spor kan utøves uten å ta hensyn til andre mennesker, noe som du ser på som et stort pluss. Spormennesket vet alltid best selv, og ettersom ingen andre følger med deg ut i skogen, så er spor den overlegne grenen når det gjelder bortforklaringer. Ingen andre enn du selv vet hvordan treningen egentlig gikk. Det er heller ingen andre som ser dine mistak, det er kun din egen samvittighet som kan beskrive hvordan treningen gikk. Noen spormennesker tar med seg noen ekstra apporter og sporslutt for å kunne dekke over sine eventuelle mistak, til og med på konkurranse.

Kjennetegn
Ensom ulv, dyktig til å telle skritt og pinner, godt syn (du plukker opp apporten ikke hunden), passe terreng gående, god til å finne på unnskyldninger og gjerne en fæl sangstemme for å kunne skremme bort elg og annet vilt.

Rundering
Dette er sporets motsats. Perfekt for deg som vil studere hvordan mennesker fungerer i gruppe (intriger, maktbalanse og skiftende lederskap). Dette er en bra sport for de som kan tenke seg og være med i et reality program. Du kommer garantert til å ha et ønske om at du kunne stemme ut en eller flere personer i treningsgruppen etter hver trening. En bra sport for den som ikke har så god stedsans, selv den mest svimlende person greier som regel å finne tilbake de 50 meterne til midtlinjen etter noen timer. Rundering har den ulempen at alle andre i treningsgruppen vet eksakt hvor dårlig akkurat din hund går, men samtidig så har du fordelen av å kunne skylde på de andre i treningsgruppen når hunden din gjør en dårlig jobb. Dårlige figuranter og slurv fra alle de andre kan jo få den beste hunden til å miste interessen. Hadde du bare hatt en bedre treningsgruppe så…

Kjennetegn
Elsker å diskutere og argumentere, kjempe gode til å skylde på andre, terreng gående til tusen. Liker du å kaste deg ut for skråninger, klatre opp småfjell, ligge timevis i en myrpytt mens myggen eter deg opp så er dette den eneste rette sporten for deg.

Rapport
Sporten for den late, men som likevel vil være ute i skogen fremfor en innendørs hall. Du lar hunden og hjelpeføreren gjøre hele jobben mens du selv sitter og drikker kaffe på A-stasjonen. Et rapportmenneske må ha is i magen og gjerne leve etter mottoet ”Går det så går det”, for hunden kommer du ikke til se fjerten av under hele treningen. Du må ha en stor forkjærlighet for å sitte og drikke kaffe, filosofere eller halvsove i lange stunder. Om hunden ikke kommer tilbake, kan du finne på hvilken unnskyldning som helst. For det er ingen andre i treningsgruppa som har fått et glimt av hunden ute i felten heller, så hvordan skal noen andre kunne fortelle deg hva som er sant eller ikke.

Kjennetegn
Rolig, lat og optimist. Tar dagen og treningen som den kommer. Elsker lange kaffe pauser.

Lydighet
Dette er sporten for den som ikke kan ta et eneste skritt eller bevegelse uten å bli kommandert. Passer alle som ikke eier fantasi eller initiativ, treningen utføres med slavisk nøyaktighet og forandrer seg aldri. Velger du lydighet, så risikerer du aldri å måtte gå ut i skogen. Du kan trygt og uforstyrret trene på klubbens treningsplass. Det kreves minimalt med kondis og smidighet fra fører. Passer perfekt for den som ikke vil at hunden skal tenke eller arbeide selvstendig, men bare motta og styres med kommandoer. Ypperlig sport for den som vil skylde på hunden for sin egen udugelighet og dårlige selvbilde. Maktbehov, endelig har du fått noen som til og med du kan bestemme over og hause rundt med.

Kjennetegn
Dårlig selvtillit, maktgal, langsint og fantasiløs. Elsker å trene samme moment om og om igjen. Har en god egenskap til å kunne ta imot kommandoer fra andre uten å tenke selv.

Agility
Dette er sporten for deg som tror du kan løpe like fort som hunden din. Du er den virkelige optimisten hva hundesport angår. Selv om hunden din har blitt disket tre konkurranser på rad, så vinner den helt sikkert den neste konkurransen. Du blir stadig overrasket over at hunden ikke gjør som du sier selv om du skriker, men du er like glad for det. Det kommer jo flere konkurranser sier du oppmuntrende til deg selv og alle andre i det du går av banen. Du har tusen forklaringer på hva som gikk galt. Du er ekspert på alle dommermisser og vet så vel at den ene kloen faktisk var på kontaktfeltet, så det så. Du driver med denne sporten mest for å treffe andre glade optimister som heller ikke kommer noen vei med sine hunder. Og du synes det burde deles ut premier til alle som deltar uansett plassering og tar gladelig i mot en jumbo pris.

Kjennetegn
Elsker å bli svett. Du er som et kinderegg, du kan tre ting på en gang. Løpe, vifte med armene og skrike. Har en egenskap til å akseptere alle feil hunden gjør for du har ikke kjangs til å kunne irettesette hunden i det tempoet den holder.

IPOclip_image004
Dette er sporten for deg som mislyktes i andre bruksgrener og som raskt må få tilbake troen på deg selv. I IPO er alle verdensmestere for enn så lenge er det få som driver med denne sporten. Dette gjør sitt til at andre som ikke driver med denne sporten vil se beundringsverdig på deg når du trener, og de greier heller ikke å se dine feil. Dersom som noen skulle spørre deg om noe du ikke kan svare konkret på så er det bare å si at ”nede på kontinentet” gjør de akkurat som deg. Og at ”nede på kontinentet” vil de ha akkurat sånn hund som du har. Rolig, du trenger ikke å ha hvert på ”kontinentet” for å bruke dette knepet det er nok at du har hørt en annen si det. IPO har den fordelen at sporet skal gå i et makelig tempo over flatmark, så det er ingen risk for at du kommer til å opparbeide en bra kondis. Selv den feiteste Tysker klarer dette. Innenfor IPO fins det et hav av livsviktig treningsutstyr man kan kjøpe for å kunne henge på hundeburet i bilen. Det beste av alt er at du må bytte det ut så fort det kommer noe nytt ”nede på kontinentet”. I IPO har du lov til å elske dressurmetodikk a la 60-tallet og du synes Tyskland, Belgia og Holland er de fremste innenfor hundetrening. Du innbiller deg selv og alle andre at dette er den mest krevende sporten man drive med. Og du kan stolt unnskylde det med at det er verdens største skyddssport. Mens du er ulykkelig velviten om at det finnes andre skyddshund sporter som er langt mer krevende enn IPO.

Kjennetegn
Misforstått verdensmester, macho, utstyrs freak, forfekter alle andre skydds hund sporter og er uvillig til å ta til seg lærdom som ikke kommer ”nede fra kontinentet”. Innehar en egenskap til å komme opp med nye morsomme uttrykk når ord som drifter, funksjoner og belastbarhet etc. begynner å bli kjedelige. Uniformerer seg med egen vest slik som de også gjør ”nede på kontinentet”.

Klikkerne
Dette er trening metodikken for deg som ikke kommer noen vei med hunden. Klikker er jo ingen sport, men burde kanskje bli det. Det er i hvert fall et helt eget folkeslag som driver med nettopp klikker. De lever i troen på at en dag blir det nok bra. For klikker er selve frelsen innenfor hundetrening. Kommer du i kontakt med en ”Klikker” vil han/hun raskt forfekte din treningsmetodikk og straks begynne å belære deg om filosofien bak klikkertrening. Du vil få god veiledning i læringsteoriens positive verden, og fagutrykkende kommer på rams. For ingen ”Klikker” påfører hunden sin noe negativt. Spør du ”Klikkerne” hva slags resultater de har oppnådd himler de med øynene og sier at konkurranser ikke er så viktig for dem, men at hunden er veldig flink til å vise adferd som sitt, dekk, stå og andre enkle øvelser. Det er trygt og godt og holde seg til denne form for trening, for hvis hunden ikke selvstendig viser en ønsket adferd i løpet av en trenings økt, så er det jo bare å pakke sammen og dra hjem uten å ha påført noe negativt på hunden. Søtt, ikke sant?

Kjennetegn
Klikker lyd i hytt og pine. Utelater å prate om den delen i læringsteorien som omhandler straff. Disse menneskene har svar på alt, men kan sjeldent vise til noe resultat. Godbiter er gjeldene belønning og lek er fy.

Sofasliter
Vel, hvis du som leser ikke skulle greie å finne en aktivitet som passer for deg og hunden din ut ifra det som er skrevet her. Så fortvil ikke, da er du faktisk blant den type hundeeiere det er flest av. De som har såkalt sofaslitere.
Bilde 001

Kjennetegn
Ingen aktivitet, ingen lek, ingen godbit, ingen dressur, men hunden får masse kos og masse mat.

Takk til Linda som fant denne og gjorde meg oppmerksom på den ;)

7 kommentarer:

Havfruen sa...

hehe..ikke godt å si hva som er værst/best ut i fra denne beskrivelsen:)

Major kan jo ikke på utstilling i mangel av edlere deler, noe jeg synes er helt greit:)
Tror Major er en blanding av sofasliter, spor, rundering og lange turer:)
Hva med BascoGutten? Hva liker han? Ser han trives veldig godt i sofaen:)
Ha en flotters ettermiddag og kveld med Basco:)
Klem:)

Randis side sa...

Hei! Artig innlegg; og man ender opp med sofaslitern... Dvs. det e vel der Burre og Frida når ho e hos oss, tilbringer mesteparten av tida... Ha en fin tirsdagskveld :)) Klem

Randis side sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
ide-puffen sa...

Ha ha ha satt her og skulle lese noe seriøst og ble bare mer og mer flirefull. Steike bra altså. Kjenner igjen mye her. Har drevet med både utstilling, spor og litt lydighet. Falt litt i mellom alle stoler.
¤flirer¤

God kveld til deg

Randi

Christin sa...

Lo godt når jeg leste denne jeg og, herlig ;)
Siste bildet er av¨forrige hunden vår, de andre hundene vet jeg ikke, de fulgte med historien.

Einy sa...

Heisann.
Først ble jeg litt provosert av dette innlegget, selv om jeg aldri har drevet med utstilling, men på deres vegne liksom! Men etterhvert som jeg leste videre kom smilet frem og på slutten kom latteren :)
Morsomt innlegg!

Ja, barn og hunder er herlige sammen! Jeg ble litt stresset når vi fant ut at Gaia var veldig nærvøs for barn (Jeg er jo førskolelærerstudent, så det sier seg selv at jeg er veldig glad i barn!), men dette har heldigvis gradvis bedret seg med litt trening :)

Jeg ønsker deg en god natt :)

Som mine dager er sa...

Ja her var det mye å hente. Jeg må skaffe meg hund først før jeg starter med noen av disse aktivitetene. Jeg låner jo bare en nusselig dachs i ny og ne .... ;-)

Klem Marit

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...